4 Şubat 2009 Çarşamba

Premiership'te BSkyB 4 yayın paketi kazandı


Bu sezon ligimizdeki yayın ihalesinin yenileneceğini bir çoğumuz biliyoruz. Bu ihale sürecinde, yayın haklarının nasıl satılacağı henüz netlik kazanmadı. Süper Lig yayın hakkını tek bir kanalın mı yapacağı, yoksa Avrupa'da örneğini gördüğümüz çoklu yayıncı kuruluş ve paket sistemine geçileceği konularında ne somut bir adım atıldı ne de Federasyon'dan bu konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Ekonomik kriz, kulüplerin gelirlerinde azalma ihtimali gibi sebeplerden dolayı bizdeki ihale süreci dikkatle izlenirken ve de medya sektörüne yakın çevreler Aydın Doğan'ın da Mehmet Emin Karamehmet'in de naklen yayın ihalesini kazanmayı onur meselesi haline getirdiklerini konuşurken, Premier Lig yayın haklarıyla ilgili bir gelişme yaşandı.

İngiliz liginin yayın haklarının büyük bölümünü elinde bulunduran BSkyB, 2010-2013 yılları için 6 Premier League yayın paketinin 4'ünün ihalesini kazandı.

İngiltere'de her paket 23 maç içerirken, BSkyB'nin 4 paket için £ 1 milyar'daha yüksek bir rakam ödeyeceği tahmin ediliyor. BSkyB'nin yayın hakkını aldığı paketler Cumartesi 13.30 ve 16.00 maçlarını ve Premier League fikstüründen ilk "maç seçme" hakkını içeriyor.

Yayın haklarında kalan 2 paket şu anda Setanta'nın elinde, ancak bu 2 paket için de yeni teklifler alınacağı biliniyor. Avrupa Komisyonu'nun yayın rekabetiyle ilgili kararına göre bir yayıncı 5 paketten fazlasını satın alamıyor.

Muhtemelen kalan 2 paket için American ESPN ve Setanta arasında sıkı bir rekabet olacak, ancak Sky'ın 1 paket daha almak için bastıracağı da tahmin ediliyor.
Bakalım bu gelişmenin bizim yayın ihalemize etkisi ne şekilde olacak?

Hiç yorum yok: