1 Şubat 2009 Pazar

Kırmızı Beyaz Siyah Samsunspor


Karadeniz'de bölge şehirleri arasında her daim bir rekabet vardır. Bu rekabet zaman zaman sürtüşme, hatta husumet boyutuna da ulaşır. Hele de söz konusu futbol olunca, diğer şehirler Trabzon'a "zamanında bizim sayemizde şampiyon oldun, ligde sayımız azalınca senin de şampiyonlukların kesildi" derken, Trabzon da bu şehirlere durumun iddia edildiği gibi olmadığını anlatmaya çalıştı, bu şehirlerin İstanbul takımlarına duyduğu sempatiden şikayetçi oldu. Bu herkesin kendini haklı gördüğü sorunlar zinciri, son dönemde Rizespor'la olan yakınlaşma dışında çözüme ulaşmadı maalesef. Konu hakkındaki kişisel görüşüm bölge takımlarının futbolcu alış-verişi başta olmak üzere bir çok konuda ortaklık yapması gerektiği yönünde. Bununla ilgili Atay Aktuğ döneminde çeşitli adımlar atılmış ancak sonrası gelmemişti. Neyse, bu yazıda Karadeniz takımlarının arasındaki soruna çözüm yolu getirecek değilim.

Futbol kitapları serisiyle yakından tanıdığımız İletişim, "Kırmızı, Beyaz, Siyah" ismiyle Samsunspor kitabı yayımladı. Editörlüğünü Zaman Gazetesi'ndeki yazılarından da tanıdığımız Mehmet Yılmaz'ın yaptığı kitapta bir çok tanınmış futbol isminin yazıları var. Kapağında 1 yıl önce elim bir kazayla kaybettiğimiz, kalbini Samsunspor sevgisiyle doldurmuş, insan ilişkileriyle herkese örnek olabilecek, Av. M. Teoman Taş kardeşimizin, çok sevdiği efsane Samsunspor futbolcusu Timofte formasıyla çekilmiş fotoğrafı olan kitap için detaylı yorumumu kitabı okuyup bitirdikten sonra yapacağım. Kitabı aldığımda en çok rahmetli Teoman kardeşimizin yazısını merak ediyorum. Tavsiyem D&R ve N&T gibi büyük kitabevlerinde bulabileceğiniz bu kitabı edinmeniz.

Kitapla ilgili yayınevinin bilgi notu da şu şekilde:

"Samsunspor, “herhangi” bir Anadolu takımı değil. Birinci Lig’e tırmanan ilk Karadenizli oluşuyla… yetiştirdiği yıldızlarla… zirveye oynadığı sezonların hatırasıyla… defalarca düşüp defalarca çıkmayı başarmasıyla, direngenliğiyle, dokuz canlılığıyla… ve tabii bir deplasman yolculuğunda uğradığı o korkunç trafik kazasında kaybettiği canlarıyla ve o acı hatıranın renklerine kattığı Siyah’la… kendi hikâyesi olan bir takım. Elinizdeki kitap, ta şehrin yüzyıl başındaki spor ortamından başlayarak anlatıyor Samsunspor’un hikâyesini, hikâyelerini. “Arkayı Fenerleme” deyiminin çıktığı günler, Hasbi Menteşoğlu dönemi, kaçan şampiyonluk… Unutulmayan oyuncular, unutulmayan maçlar, sahneler… Taraftar âlemi… Samsunspor’un gurbetteki ve medyadaki görünümleri… Tanju Çolak’la, Serkan Aykut’la, Ertuğrul Sağlam’la, Celil Sağır’la ve İsmail Uyanık’la yapılan etraflı söyleşiler, hikâyeyi zenginleştiriyor. Mehmet Yılmaz’ın hazırladığı derlemeye Alpaslan Akkuş, Tanıl Bora, İbrahim Canbulat, Salih Çakır, Cem Dizdar, Ahmet Gürdağ, Behram Kılıç, Necati Kola, Tamer Korkmaz, Baki Sarısakal, M. Teoman Taş, Cevdet Yılmaz, Fatih Uraz, Fatih Vural, Hakkı Yeşilyurt katkıda bulundular."

Hiç yorum yok: