6 Mart 2009 Cuma

Malta Eriği

Güneşli bir İstanbul gününde köprüyü metrobüs keyfiyle geçerken, boğaz sularında seyirten bir gemi gördüm. Kıç tarafında, hani şu gemilerin ismi ve bağlı bulunduğu ülke/şehir yazan kısımda, "Valletta/Malta" yazısı dikkatimi çekti. Bir yerden hatırlıyordum bu şehri ama nerden diye düşünürken vakt-i zamanında bir UEFA Kupası maçında rakibimiz olduğunu hatırladım.

1993-94 sezonunda Hami, Ogün, Abdullah, Ünal'lı kadronun UEFA Kpası 1. turundaki rakibiydi La Valletta FC. İçerde Ogün (2) ve Hami'nin, dışarıda da Ogün, Ünal, Hami'nin golleriyle aynı tarifeyle 3-1 yenip, yenilmeden eleneceğimiz Cagliari'nin rakibi olmuştuk. Ki o dönem Sadri Şener başkan, Ahmet Ağaoğlu da yöneticiydi. O dönem Valletta'yı elememiz hem bizim için hem de Valletta için normal sonuçtu. Ülke olarak futbolla arası pek iyi olmayan Malta son Euro 2008 elemelerinde Milli Takım'dan puan alarak dünya futbolunda birazcık gündem oluşturmuştu, zira onun dışında futbol geçmişlerinde kendileri için böyle önemli güzel sonuçlar pek yer almıyor.

Misal geçtiğimiz sezon 19. şampiyonluğunu kazanan başkent takımı Valletta, 63-64'ten beri oynadığı Avrupa Kupaları'nda yalnızca bir kez üst tura çıkabilmiş, o da 99-2000 sezonunda Galler'in Barry Town takımını eleyerek. Barry'i elerken iç sahada ikinci kez bir Avrupa maçı kazanmışlar zaten. İçerdeki diğer galibiyetlerini Letonya'nın Skonto Riga'sına karşı 97-98'de Şampiyonlar Ligi ön eleme turu maçında almışlar. Deplasmanda hiç bir Avrupa maçını kazanamamışlar dememe gerek yoktur herhalde. Bu sezonki Avrupa maceraları da Artmedia Petrzalka'ya elenerek kısa sürmüş. Ama olsun, Glasgow Rangers'tan biri 10, diğeri 8 olmak üzere iki maçta 18 gol yedikleri zamanı hatırlayınca bu sezon başındaki skorlar pek de üzmüyor La Valletta'lıları.


18. haftası oynanan BOV Premier Division'da 40 puanla 2. sırada şu anda La Valletta. Son oynadıkları maçta deplasmanda Hamrun'u Ian Zammit (2) ve en golcü oyuncuları Njondo Priso'nun golleriyle 3-1 yenmişler. Ligde mağlubiyetleri olmamasına karşın 7 kez berabere kalmışlar. 11 gol yemişler 18 haftada, ki Malta liginin en az gol yiyen takımı olmuşlar savunma hatlarıyla. Yirminci şampiyonlukları için takiplerini sürdüren Valletta, kupada da yarı finale çıkmış durumda. İsminin söylenmesi kulağa hoş gelen lig üçüncüsü Birkirkara ile oynayacaklar 7 Mart'ta. Büyük bir aksilik çıkmazsa önümüzdeki sene yine Avrupa kupalarında en az bir tur maç yapacaklar.

Malta takımlarıyla bizim haricimizde Gençlerbirliği 95'te Floriana'yla, 96'da Kocaelispor Hibernians'la oynamış. Gençlerbirliği turu geçerken, Kocaelispor elenmiş şimdinin lig lideri Hibernians'a. Akdenizin ortasındaki küçük adada, basınımızın deyişiyle kasapların, bakkalların, berberlerin liginde 15 sene önce maç yaptığımız takımın durumu budur.

Acaba La Valletta'yla bir daha karşılaşır mıyız?

Hiç yorum yok: