8 Mart 2009 Pazar

Jean Marie Pfaff

SK Beveren'de başlamıştı futbol hayatına ve 10 sene o takımın formasını giydi. Ardından Bayern Münih'e transfer oldu, orada lig ve kupa şampiyonlukları yaşadı 6 sene boyunca. Peşinden tek sezonluk Lierse macerası ve sonrasında Trabzonspor.

Birçok iyi kaleci geldi Türkiye'ye ve Pfaff belki de o zamana kadarki en kariyerlisiydi. Param var alınabilecek en iyisini alırım mantalitesindeki Mehmet Ali Yılmaz'ın döneminde, Fenerbahçe'nin Toni Schumacher transferine misilleme olarak alınmış, çok içmesi, basın mensuplarıyla idman sahasında kavgası derken Trabzonspor hikayesi de kısa sürmüştü. O kısa süren hikayede babamın beni götürdüğü bir idman sonrası saçımı okşarkenki 5 saniyelik hadiseyi hatırlarım adını duyunca, bir de köy kahvemizin duvarında asılan şiirdeki "Jean Marie'nin önünde Kemal ile Yesiç var" dizesini. Uzun zaman kendisiyle ilgili haber göremediğimiz Pfaff, önceki yıl kısa süreli Trabzon ziyaretiyle yeniden kısa süreli de olsa gündemimize girmişti ama sonrasında yine kendisinden haber alamaz olduk.

Kalecilik yaptığı zamanı çok net hatırlamıyorum, o bakımdan sporcu kişiliğinden bahsedemeyeceğim. Lakin eski dost Pfaff, futbolu bıraktıktan sonra spordan uzaklaşmamış, kendini biraz ticarete vermiş, biraz da sosyal sorumluluk projelerine. Ve tüm bunları kendi adıyla kurduğu şirket/dernekle yapıyor.

Spordan uzaklaşmadığını söylemiştim. Jean Marie Pfaff kendi adıyla bir bisiklet kulübü kurmuş. Bu kulüpte kendisi de dahil olmak üzere 27 sporcu bulunuyor. Bu bisiklet kulübü biraz sonra bahsedeceğim sosyal sorumluluk projelerinde de aktif rol alıyor. JM Pfaff'ın bisikletle olan birlikteli sadece kulüp bazında değil, aynı zamanda geçtiğimiz yıldan beri, JM Classic adında 80 km'lik bir bisiklet turu da düzenliyor abimiz. 2009 yılındaki JM Classic bisiklet turu 24 Mayıs'ta yapılacak.

Bizde iken alkole olan düşkünlüğü ayyuka çıkmış olan efsane kaleci, Pfaff Şarapları'yla ticarete de girmiş durumda. 6 Euro'ya sattığı üç çeşit şarapların yanı sıra fiyatları 22-28 Euro arasında değişen üç farklı şampanyası da var.

Ve son olarak Pfaff'ın sosyal sorumluluk projeleri organize ettiği "JM Pfaff Fonu" adında bir vakfı var. Bu vakfı eşi Carmen ve kızları Lindsey'le birlikte idare ediyorlar. Bisiklet takımından, bisiklet turundan, sattıkları içkilerden ve çeşitli yardım organizasyonlarından elde ettikleri geliri özürlüler ve yardıma muhtaçlar için harcıyor. Braachat'tan Münih'e dek süren 850 KM'lik bir bisiklet turu da bu JM Fonu'nun organizasyonları arasında.

Benden bir önceki kuşağın çok net hatırlayabileceği eski kalecimiz Pfaff efsanesi aktif futbolculuk sonrasını ülkemizde alışık olduğumuz gibi yaşamıyor. Çalışıyor, spora devam ediyor, sosyal sorumluluk projeleri düzenliyor. Bizimkilerin örnek alması dileğiyle...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

6-1'lik Gençlerbirliği maçı vardı. Kendisine atılan geri paslarını bacağının arasından geçirip topu alırdı. Çok iyi kaleciydi ama Oğuz'dan yediği bir golü hatırlarım Fenerbahçe Stadı'nda.