25 Mart 2009 Çarşamba

Yakma Bizi Mike

Son Avrupa Şampiyonuyla 2010 Güney Afrika bileti almak için birbirinden zor iki maç oynanacak 4 günde. İlki Santiago Barnebeau'da, ikincisi Sami Yen'de. Böyle kilit maçlarda futbolcular kadar hakemler de çok büyük yükün altına girerler aslında. UEFA da sağolsun bu tür maçlara hep kaliteli hakemlerini yollamıştır. İspanya'daki maç için, ismi yaratıcı basınımız tarafından çokça malzeme edilmiş İsviçreli Massimo Busacca görevlendirilmiş. En son Euro 2008'de Almanya'ya elendiğimiz maçı yönetmişti Fotomaç'ın deyimiyle "musakka". Rövanş için de Herbert Fandel atanmıştı, ancak sakatlanmış kendileri. UEFA da yerine İngiltere'nin en tartışılan hakemlerinden Mike Riley'i yolluyor.

Riley'in ismini ilk kez 2004 Ekim ayında oynanan Manchester-Arsenal maçında duymuştum. Manchester, Arsenal'in 49 maçlık yenilmezlik ünvanını sonlandırırken o günlerin bıyıkları terlememiş taze topçusu Wayne Rooney'in kendini atmasına çaldığı penaltıyla Riley'den biraz yardım almıştı. Zaten daha sonradan Mike arkadaşımız Manchester United taraftarı olduğunu açıklamıştı. Premier Lig'in vasat hakemlerinden kendisi, hatta vasatın da altında bir isim. Tartışmalı kararının olmadığı maç sayısı çok azdır. Mesela en son 1 Şubat'taki Liverpool-Chealse maçında korner direği civarında Bosingwa'nın Benayoun'un beline tekme indirmesine seyirci kalmıştı. Hem de yardımcı hakemin olaya çok yakın olmasına ve Mike'ı uyarmasına rağmen. Ki bu maçtan sonra İngiltere medyasında Riley'in bir daha büyük maç yönetemeyeceği yazılmış. Böyle kritik bir maça, böyle kalitesiz, geçmişi hatalarla dolu birinin yollanması kötü olmuş. UEFA hakem atamalarının başında Şenes Bey vardı diye hatırlıyorum, umarım Mike Güney Afrika umutlarını çöpe gönderecek hatalar yapmaz.

Mike hakkında kısa bilgi;

1964 Rotherdam doğumlu, yay burcu.
'89 yılında yardımcı hakem olarak başlamış, 94 yılında orta hakemliğe terfi etmiş. 99'dan beri FIFA kokartı var. Şu ana kadar hangi Türk takımının kaç kez maçını yönetmiş bilgisini de araştırmacı gazeteci arkadaşlar bulsunlar.

Hiç yorum yok: