21 Ocak 2009 Çarşamba

Ne Haddine?

Anadolu Ajansı'nın geçtiği bir haber gözüme çarptı biraz önce. Trabzon'daki bir atış poligonu, Trabzonspor eğer pazar gecesi Fenerbahçe'yi yenerse tüm futbolculara ve teknik heyete 6 aylık, gol atan oyunculara ise 1'er yıllık ücretsiz üyelik vereceğini duyurmuş.

Nereden tutarsan elde kalır cinsten bir haber.

İlk olarak, kulüple anlaşmadan, Trabzonspor ismini/markasını kullanarak iletişim yapılması, bahsi geçen atış poligonu için faydalı gibi görünse de, bizim "ambush" dediğimiz sinsi pazarlama kategorisine girdiğinden hiç de etik bir davranış değildir. Daha da Türkçe'si, kimse Trabzonspor'dan izin almadan, Trabzonspor ve sahip olduğu alt markaları kullanarak iletişim yapamaz, Fenerbahçe'yi yenersek ödül veriyorum diyemez. Euro 2008 döneminde Milli Takım üzerinden yapılan sinsi pazarlamanın bir örneği olarak bir kenara not alabiliriz bu durumu.

Haberin ticari boyutunun yanında, Trabzon ve Trabzonspor imajına da zarar veren bir yanı olduğunu da düşünüyorum. Silah, pek ala o şehrin en büyük tutkularından birisi. Tabii ki ben de dahil büyük bir çoğunluğun silah sevgisi var. Ancak Trabzonspor markasının, son 3-4 yılda ülke gündemine geldiği mafya-bahis-silah haberleriyle birlikte tarumar olan algısı mevcut yönetimle yeni yeni toparlanmaya başlamışken böyle bir haberle anılması, hayal ettiğimiz Trabzonspor açısından oldukça üzücüdür.

Adı geçen atış poligonu bu hediyeyi Trabzonspor sevgisinden vermeyecek tabii ki, maksat medyada haber olmak.

Şimdi kulübün ilgili (!) departmanından beklentim gereğini yapması. Bu sefer içimde az da olsa bir umut var.

Edit: bu yazı girildikten bir kaç saat sonra kulüpten gerekli açıklama yapıldı. Açıklamada “Trabzonspor Kulübü olarak sporun dostluk, barış ve kardeşlik ölçülerinden hareketle değerlendirilmesi yönündeki anlayışımızla çelişen ve topluma farklı bir imajla yansıyacak böylesi bir ödülü kabul etmemiz mümkün değildir. Yönetim kurulumuzdan habersiz ve herhangi bir talebe bağlı olmayan söz konusu açıklamaların tarafımızdan kabul edilebilir bir yönü bulunmamaktadır. Bu vesileyle iyi niyetinden şüphe duymadığımız ancak sportif içerikle bağdaştıramadığımız söz konusu ödülü kabul etmediğimizi bildiriyor, konuyu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" denildi. Yapan yaptıran emeği geçenlere kendi halinde bir Trabzonspor taraftarı olarak teşekkür ederim

http://trabzonspor.org.tr/default.asp?Sayfa=HaberDetay&IND=935#Icerik

Hiç yorum yok: